Pietarin rata on ollut tärkeä yhteys myös Suomen ja Venäjän valtiollisten suhteiden ylläpitämisen kannalta. Aineistoista piirtyy kuva valtiovierailuista vuosikymmenten takaa, Urho Kekkosen presidenttiyden alkuajoilta.
Pietarin rataa pitkin ovat valtiomiehet molemmin puolin rataa päässeet vuoroin vierailulle Helsinkiin, vuoroin Pietariin. Joskus matkaa on jatkettu pääteasemaa pidemmällekin. Viralliset valtiovierailut ja epäviralliset käynnit ovat olleet hyviä tilaisuuksia ylläpitää valtioiden välisiä suhteita.
Urho Kekkosen tultua presidentiksi vuonna 1956 alkoi Suomen ulkopolitiikassa toisenlainen aika. Kekkonen halusi luoda henkilökohtaisen suhteen Neuvostoliiton johtaviin poliitikkoihin. Presidentti piti tärkeänä kahdenkeskisiä suhteita ja järjesti monesti tapaamisia vain tulkkien läsnä ollessa.
Valtiovierailuihin kuului paljon erilaisia virallisia käyntejä, lounaita ja päivällisiä. Isännöidessään vieraita Kekkonen jatkoi monesti keskusteluja virallisten osuuksien päätyttyä saunallaan Tamminiemessä. Kekkosen aikana vierailuja puolin ja toisin tehtiin kymmeniä.
Kekkosen tapaan hoitaa valtiollisia suhteita kuului myös huumori. Kerrotaan, että Kekkonen ja Neuvostoliiton Nikita Hruštšev tulivat erityisen hyvin toimeen ja he viihtyivät keskenään. Hruštšev vieraili vuonna 1960 Kekkosen 60-vuotissyntymäpäivillä Helsingissä. Vierailusta oli tehty erityisen näyttävä, sillä tavoitteena oli kasvattaa Kekkosen suosiota parin vuoden päästä tapahtuviin presidentinvaaleihin.
Urho ja Sylvi Kekkonen kävivät epävirallisella vierailulla Leningradissa 1959 Leningradin kaupunkineuvoston kutsusta. Filmi Finlandia-katsaus. Katso video Areenasta.
Hruštšev tuli vierailulle Helsinkiin presidentti Urho Kekkosen 60-vuotissyntymäpäivien kunniaksi 1960. Filmi Lii-Filmi Oy. Katso video Areenasta.
Roosa Ruotsalainen
Suomen Rautatiemuseo
Käytetyt lähteet:
Rautkallio, Hannu: Alistumisen vuodet 1954–1961 – Suomettuminen vai lännettyminen? Kustannusosakeyhtiö Paasilinna, Helsinki 2010.
Väyrynen, Raimo: Tasavallan presidentit – Tasavalta kasvaa ja kansainvälistyy 1956–1981. Weilin+Göös, 1993.